dimecres, 10 d’agost del 2011

Sushi 寿司


Sé que molta gent estava esperant aquest post: Com és el sushi a Japó? Doncs la veritat és que és semblant és diferent. Per ensenyar-ho vaig anar expressament (gairebé obligat eh!) al meu Kaiten-zushi preferit de Shibuya per fotografiar i fotre'm un petit banquet d'arròs i peix cru. Pels que no conegueu aquest deliciós menjar (que si viviu a Barcelona és impossible que desconegueu), sushi es defineix com a arròs avinagrat i no necessàriament amb peix cru. De manera que qualsevol preparació amb arròs avinagrat es pot anomenar sushi.


Un Kaiten-zushi és el que a Barcelona anomenem Sushi Rotatori. La diferència és que no és un buffet lliure, pagues per cada plat que menges i els vas acumulant un a sobre de l'altre. Hi ha restaurants que cada plat té un color, però en aquest va diferent, tots els plats costen igual, però n'hi ha que venen amb dos plats. Una altra diferència és que no et donen wasabi per barrejar amb la soja, per que el wasabi ve inclós entre l'arrós i el peix segons el tipus de nigiri. Ficar wasabi a la soja no és de mala educació, però es veu extrany, com amanir una amanida que ja ho està (a Barcelona generalment els nigiris no porten el wasabi inclós, amb lo qual és normal ficar-lo a la soja, un japonès també ho faria).

És perfectament correcte menjar el sushi amb les mans, així que els que no controleu gaire els bastonets podeu menjar tranquils, sobretot pel proper pas: en un nigiri, cal mullar la part de peix i no l'arrós a la soja. I un cop l'introduim a la boca, cal fer-ho amb el peix cap abaix, deixant que el primer que toqui la llengua sigui el peix, per poder-ne apreciar la textura. L'última cosa és que com que el sushi és un plat fred, s'acostuma a menjar amb tè verd, per ingerir algo de calent, i està mal vist prendre sake, ja que també prové de l'arrós i es considera excessiu. Tot i així, tot això són les "formes correctes" a l'hora de menjar sushi, però que després cadascú pot menjar com lliurement vulgui i a ningú el miraran malament, només com a un guiri que no s'entera. :)

 Em fa gràcia veure com la pila de plats va augmentant d'un plat al següent

En aquest restaurant cada plat costa 120 yens, i me'n vaig menjar 12, de manera que tot això em va costar 1440 yens, que venen a ser uns 12,5 euros (l'aigua i el té són lliures). Per un sushi de primera qualitat! A més, com es veu a la primera foto, els cuiners els tens davant, i en qualsevol moment els pots demanar el plat que vulguis i te'l fan al moment. De fet, jo ho prefereixo així per que està molt més bó: l'arrós tebi, el peix fred i l'alga cruixent. Deliciós!

3 comentaris:

  1. Ara que has marxat, crec que aquest pobre restaurant notarà una davallada important en els seus ingressos, xdxd

    ResponElimina
  2. M'entra gana només de llegir-ho. I moltes, moltíssimes ganes d'anar a japó ara mateix.

    ResponElimina