dilluns, 11 de juliol del 2011

La ciutat més gran del món 世界の一番大きい町

L'àrea metropolitana de Tokyo és la zona urbana més gran del món. Hi viuen gairebé 40 milions de persones i té una de les xarxes de transport públic més eficients del món. Aquesta xarxa tranporta a tots aquests japonesos des de les seves cases fins a les seves feines i de tornada amb la màxima puntualitat. Només la linia Yamanote (la que és circular en el mapa) transporta a gairebé 4 milions de passatgers al dia amb un retard mig de 6 segons. Per que us feu una idea de la magnitud que això significa, cal saber que totes les linies de Nova York (26 linies en total) transporten a la mateixa quantitat de passatgers en un sol dia. Imagineu la resta.


Mapa de totes les linies de metro de Tokyo

Quan he preguntat a japonesos quantes linies de metro operen a Tokyo, sempre es queden una estona comptant i he rebut respostes des de 3 fins a 10. Jo em decanto més per la segona opció, tot i que crec que són al voltant de 7 companyies. A més del metro, la ciutat està plena d'autopistes elevades al més pur estil scalextric que passen ben a prop de les cases. 

Autopistes creuant pel mig de la ciutat

El famós "Scramble Cross" de Shibuya el creuen diàriament un milió de persones. Gairebé ningú, vaja.

Scramble cross de Shibuya

Quan la gent sent aquest tipus d'informació s'espanta una mica i em pregunta si no m'agobio en una ciutat tan brutalment inhumana. Doncs la veritat és que no. Per que és mentida. Exagero, no és mentida i les fotos són reals, però Tokyo és molt més que no pas gratacels i aglomeracions. De fet, una de les coses que sorprèn més a la gent el primer cop que posa un peu a Tokyo és que no es sent en una ciutat poc humana. De fet, ni tan sols és una ciutat de gratacels. Molta gent viu en cases unifamiliars i allò de que a Japó no hi ha espai és mentida. Us deixo un sorprenent quadre explicatiu que he fet treien les dades dels respectius ajuntaments:

Taula de densitat de població:
Paris: 20.806hab/km2
Barcelona: 15.554hab/km2
New York: 6.731hab/km2 
Tokyo: 5.847hab/km2
Beijing: 1.167hab/km2

Per què he agafat aquestes ciutats? Per que m'ha donat la gana, però lo sorprenent és que Barcelona tingui prop del triple de densitat que Tokyo. Així que teòricament un s'hauria de sentir el triple d'agobiat a Barcelona que a Tokyo. La qüestió és que a Tokyo el 90% dels barris són tranquils, els nens juguen al mig del carrer i els edificis no passen de les 5 plantes. De fet, a moltes zones de Tokyo et dona la sensació d'estar en un poble. La gent posa testos amb flors al carrer per decorar i tot està impecablement net. A la majoria dels carrers pots passejar pel bell mig, i jo només he vist un embús en 3 mesos i mig. Era un divendres per nit abans d'un cap de setmana llarg. La única gran pega (estètica) és la quantitat de cablejat a vista que hi ha, però en una ciutat de 40 milions d'habitants, soterrar tot el cablejat és massa car.

Crec que ja havia fet ènfasi en aquest aspecte de Tokyo al principi de la meva arribada, però ara que fa bon temps i ve més de gust passejar (sembla que s'ha acabat la temporada de plujes), hi ha mil racons on perdre's en aquesta ciutat. I de l'estil que es vulgui.

1 comentari:

  1. Així m'agrada. Mostrant els dos Tokyos. Però el de no soterrar els cables, em sembla que és més aviat perquè amb tants terratrèmols, haurien d'estar aixecant el terra cada dues per tres per a fer reparacions. Que per altra banda, qui vol soterrar els cables, tan macos què queden penjant pels carrers? Destroyer 100%

    ResponElimina