dimarts, 22 de març del 2011

1000 grues 千羽鶴

Sadako Sasaki és una nena que estava a casa seva quan, a 1,5 kilòmetres de d'on ella es trobava, va caure la bomba atòmica de Hiroshima. Per sort, va sobreviure a l'atac i va poder crèixer com una nena qualsevol de la seva edat. Un dia, quan ja tenia nou anys, estava corrent en una cursa a l'escola quan, de cop i volta, va notar com li fallaven les forces i va caure a terra. La van portar a l'hospital i li van diagnosticar leucèmia a causa de la radiació rebuda per culpa de la bomba. Al cap d'uns dies d'estar a l'hospital, la seva millor amiga, la Chizuko, li va recordar que, a Japó, existeix la llegenda que diu que qualsevol que fabriqui mil grues de paper, serà recompensat pels déus amb un desig. La Chizuko li va construir la primera grua amb paper daurat i li va regalar.

Aleshores la Sadako començà a fer grues. Una darrera l'altre. Un dia, mentre duia a terme aquesta tasca, va veure que un altre nen amb la mateixa situació patia molt. Li va dir que fés com ella, que també comencés a fer grues. El nen li va respondre: "No tinc temps, moriré aquesta nit". La Sadako es va adonar llavors, que fer mil grues per demanar que ella mateixa és curés era molt egoïsta, i va canviar el desig per demanar que arribés la pau al món i que es curessin totes les victimes causades per la guerra.

Ella va seguir fabricant grues amb tot allò que trobava (des de prospectes dels pots medicinals a diaris) fins que el 25 d'octubre de 1955, la malaltia va guanyar el pols i la Sadako va morir. Ella tenia 12 anys i portava 644 grües acabades. Els seus companys de classe van decidir acabar la seva tasca, aportant les grües que faltaven per arribar a 1000. Tres anys després, al 1958, es va construir un monument a la Plaça de la Pau de Hiroshima en honor a la Sadako, on apareix ella amb la grua daurada que li va regalar la Chizuko. Hi ha escrit en japonès:

"Aquest és el nostre crit, aquesta és la nostra pregària: Pau al Mòn"

Des de llavors, les grues de paper es consideren símbols de la pau a Japó i, aquests dies, s'ha recuperat també per demanar que la societat japonesa pugui sortir endavant davant de la catàstrofe creada pels terratrèmols, el tsunami i la posterior crisi nuclear. Jo poso el meu granet de sorra per aquesta causa.

 Aquesta és la meva grua

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada